Google confirmă – Huawei Mate 30 va fi privat de Android

Donald Trump continua sa le faca viata grea companiilor chineze si Huawei nu a scapat de acest razboi comercial. Gigantul in ale electronicii a reusit totusi sa renegocieze un ragaz de 90 de zile (pana la sfarsitul lui noiembrie) dupa care i se va interzice orice colaborare cu americanii. Insa, in ciuda acestui ragaz, Huawei nu va reusi sa lanseze urmatorul sau telefon, Huawei Mate 30 cu sistemul de explorare de la Google, Android.

O lansare mentinuta. Insasi Google, prin intermediul unui purtator de cuvant, a confirmat pentru Reuters faptul ca urmatoarele Huawei Mate 30 si Mate 30 Pro nu vor putea fi comercializate cu o versiune oficiala de Android. Huawei nu se lasa insa destabilizat si prevede totusi o lansare oficiala pe data de 18 septembrie pentru noul sau telefon, la Munchen.

In timp ce companiile americane au in mod oficial posibilitatea de a cere o exceptie cu privire la unele produse specifice pentru a continua comercializarea si colaborarea cu companiile chinezesti, Google nu a comunicat inca nimic cu privire la acest subiect – si nimeni nu stie inca daca compania din Mountain View are intentia sau nu sa isi revendice dretptul asupra guvernului american. Google a oconfirmat totusi, in urma cu cateva saptamani, faptul ca si-ar fi dorit sa continue sa echipeze telefoanele Huawei cu Android.

Ce alternativa pentru Huawei? Pentru a trece peste aceasta interdictie, Huawei are la indemana mai multe posibilitati. Prima este aceea de a folosi faimosul sau sistem de exploatare HarmonyOS care ar putea sa ii permite constructorului chinez sa reduca dependenta sa de Google. Huawei a precizat de altfel la inceputul lunii august faptul ca primul sau smartphone sub acest OS va fi prezentat in mod oficial la sfarsitul anului. Mai multe zvonuri sustin insa ca acest sistem este departe de a fi unul reusit.

A doua optiune pentru Huawei ar fi aceea de a se baza pe o versiune generica si open source al sistemului de explorare Android – fara licenta oficiala din partea Google. In acest caz, ca si in celalalt, acest lucru nu i-ar permite lui Huawei sa aiba acces la aplicatii precum Google Maps, YouTube, Drive sau Gmail. De altfel, interdictia impusa de administratia Trump nu ii mai permite accesul la retelele sociale americane precum Facebook, Instagram sau Whatsapp. Ne-am putea astepta la o rasturnare de situatie. Asta deoarece Huawei a firmat recent ca va continua sa foloseasca sistemul de explorare Android si ecosistemul Google daca i se va permite acest lucru.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?